Меню
company logo
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Кафедра міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій

Місія кафедри – це виховання сучасної спільноти компетентних фахівців та професіоналів своєї справи – яскравих особистостей, які прагнуть своєю професійною діяльністю втілювати в життя принципи інноваційного зростання, соціальної відповідальності та стратегічного мислення.

Колектив кафедри міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій

Вікторія ТИЩЕНКО

ТИЩЕНКО Вікторія Федорівна

Завідувачка кафедри міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій, доктор економічних наук, професор

Автор понад 150 наукових праць, старший науковий співробітник НДЦ ІПР НАН України, Президент БО “БФ Волонтери: Дорослі-Дітям”

Нагороди, подяки, відзнаки: Почесна грамота ХНЕУ (2010 р.), Подяка голови ХОДА (2015 р.), Подяк адміністрації КОЗ ОДІКЛ (2017 р.), Грамота Департаменту науки і освіти ХОДА (2017 р.), Подяка Голови ХОБ (2018 р.), Почесна грамота Голови адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради (2019 р.), Подяка Голови ХОДА (2019 р.), Державна нагорода України – відзнака Президента України «Золоте серце» (2023 р.).

Сайт кафедри: http://www.customs.hneu.edu.ua/


Кафедра міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій – це 10 викладачів – 4 доктори економічних наук, 4 професори, 6 кандидатів економічних наук, 6 доцентів – всі професіонали та знавці своєї справи, мають досвід наукової та практичної роботи. В складі кафедри викладачі, що мають досвід роботи в компаніях, які займаються питаннями митного оформлення.

Кафедра міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій здійснює підготовку здобувачів та є випускаючою за освітніми програмами:

  • «Митна справа» (бакалаврат)
  • «Фінансові технології в бізнесі» (бакалаврат)
  • «Митний контроль» (магістратура)
  • «Фінанси, банківська справа, страхування (доктор філософії) – спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок».

Конкурентні переваги освітніх програм кафедри міжнародної торгівлі, митної справи та фінансових технологій:

– практичне спрямування та гнучкість до змін економічного середовища, спрямованість на зміцнення зовнішньоекономічних зв’язків;
– відповідальність перед майбутніми фахівцями, партнерами та суспільством;
– якісна підготовка професіоналів митної справи та митного оподаткування (досвідчений професорсько-викладацький склад, лекції професіоналів-практиків);
– підтримка програм науковою школою кафедри, використання в навчальному процесі останніх наукових досліджень;
– використання новітніх методів навчання, актуального фахового програмного забезпечення (віртуальна митниця на базі QDpro);
– можливість пройти стажування та знайти роботу в митній компанії;
– можливість отримання Кембриджського міжнародного сертифікату на підтвердження рівня володіння діловою англійською мовою на базі університету;
– доступ до міжнародних програм академічної мобільності студентів (паралельного навчання в вишах інших країн, інших освітніх чи наукових проектах).

Наукова діяльність кафедри:

Під керівництвом доктора економічних наук, професора Ю. Б. Іванова на кафедрі діє наукова школа «Наукові засади податкової політики та податкового регулювання».

На кафедрі митної справи і фінансових послуг проводиться робота студентського наукового гуртка за такою тематикою: «Актуальні питання теорії і практики в сфері митної справи, оподаткування та банківської справи» (керівник д.е.н., проф. Тищенко В.Ф. – 21 студент). 

Кафедра тісно співпрацює з Науково-дослідним центром індустріальних проблем розвитку НАН України, іншими закладами НАН України, а також з установами різних рівнів Державної митної служби України, Державної податкової служби України, Палатою податкових консультантів.

Провідні фахівці установ запрошуються до проведення лекційних та практичних занять з дисциплін, що визначають специфіку роботи в митних та податкових органах. Активне наукове співробітництво кафедри з митними та податковими установами дозволяє залучати студентів до участі в дослідженнях та участі в олімпіадах з питань митної справи, фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку, готувати дипломні роботи з актуальних проблем сучасних знань у галузі економіки, ефективно впроваджувати новітні досягнення науки, сучасні інформаційні технології в навчально-виховний процес. Найбільш обдаровані здобувачі мають змогу продовжити навчання в аспірантурі університету.

Кафедра активно розвиває міжнародне співробітництво з вищими навчальними закладами Європи. 

Аспірантура та докторантура:

На кафедрі ведеться підготовка докторів філософії та докторів наук за ліцензованими в ХНЕУ ім. Семена Кузнеця спеціальностями: https://www.hneu.edu.ua/aspirantura-spetsialnosti/

За останні роки було захищено 3 дисертації на здобуття освітнього ступеня доктор філософії.

Контакти:

Перший корпус ХНЕУ
ім. С. Кузнеця

Адреса кафедри:
м. Харків, пр. Науки, 9-А, ХНЕУ ім. С. Кузнеця,
3 поверх, к. 308 (1 корпус)
e-mail: kafmsfp@hneu.net

Соціальні мережі: